top of page

Certificat energetic

certificatenergeticgalati24h.ro

Certificatul de performanță energetică ( numit È™i certificat energetic) pentru un apartament sau clădire se prezintă drept un document scris care certifică performanÈ›a energetică a locuinÈ›ei, detaliindu-se principalele caracteristici termice È™i energetice ale construcÈ›iei È™i instalaÈ›iilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică È™i energetică. Poate fi completat cu un audit energetic ce identifică soluÈ›ii de reabilitare termică, de creÈ™tere a eficienÈ›ei energetice È™i implicit de reducere a facturilor la utilități, ambele fiind realizate de auditori energetici autorizaÈ›i.

​

 

        Inainte de a vă oferi posibilitatea de a-l realiza ieftin È™i rapid, voi încerca să vă răspund la cateva

întrebări legate de acesta.

 

Ce este certificatul energetic?

​

Conform MC001/3-2006 certificatul de performanță energetică al unei clădiri urmăreÈ™te declararea È™i afiÈ™area performanÈ›ei energetice a clădirii, prezentată într-o formă sintetică unitară, cu detalierea principalelor caracteristici ale construcÈ›iei È™i instalaÈ›iilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică È™i energetică.

Certificatul energetic este un document oficial, din care reiese nota energetică ce caracterizează consumul de energie al clădirii. Similar certificatelor energetice de pe aparatura electrocasnică, acest certificat încadrează clădirea într-una din cele È™apte clase energetice, pornind de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până in 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an. Domeniul de notare al clădirii analizate este cuprins de la 20 la 100. Nota se calculează după un criteriu bine stabilit È™i este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficiență energetică ridicată.

​

Când am nevoie de certificat energetic?

​

Incepând cu data de 1 ianuarie 2011 a devenit obligatorie, conform Legii nr. 372/2005, întocmirea certificatului energetic de către proprietari È™i punerea acestuia la dispoziÈ›ia potenÈ›ialilor cumpărători sau chiriaÈ™i. Certificatul este obligatoriu în cazul încheierii unui act de vânzare cumpărare sau a unui contract de închiriere a locuinÈ›elor unifamiliare È™i a apartamentelor din blocurile de locuit. De asemenea, este necesară întocmirea certificatului energetic în cazul în care proprietarul doreÈ™te reabilitarea termică a imobilului.

Publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 159/2013 pentru modificarea È™i completarea Legii nr. 375/2005 privind performanÈ›a energetică a clădirilor impune sancÈ›iuni administrative în cazul în care la încheierea unui act de vânzare cumpărare sau a unui contract de închiriere nu este ataÈ™at o copie a certificatului energetic, contractul fiind supus nulității relative. Astfel, din 19 iulie 2013 conform Legii nr. 159/2013 apare obligativitatea prezentării certificatului energetic la orice tranzacÈ›ie È™i închiriere de locuință/apartament.

Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, elaborarea certificatului este responsabilitatea proprietarului, iar pentru clădirile noi, certificatul este inclus în documentaÈ›ia necesară pentru recepÈ›ia la terminarea lucrărilor È™i se păstrează la cartea tehnică a imobilului.

​

Conform Legii 372/2005 È™i a Legii 159/2013, întocmirea certificatului de performantă energetică este obligatorie pentru următoarele categorii de clădiri:

​

-blocuri de locuit;

-locuințe unifamiliale;

-clădiri de birouri;

-clădiri de învățământ;

-spitale;

-restaurante;

-hoteluri;

-clădiri destinate serviciilor pentru comerÈ› sau activităților sportive;

-pentru alte tipuri de clădiri ce consumă energie, indiferent de tipul acesteia.

 

Ce este performanța energetică?

 

PerformanÈ›a energetică a clădirii/unității de clădire este exprimată, în principal, prin următorii indicatori de performanță

- a) clasa energetică;
- b) consumul total specific de energie;
- c) indicele de emisii echivalent CO2.

​

La ce foloseÈ™te certificatul de performanță energetică?

​

Pe lângă rolul juridic, certificatul energetic indică actualului È™i viitorului proprietar costurile de exploatare ale imobilului. Contrar aÈ™teptărilor, un imobil cu o clasă energetică mai bună nu este mai “călduros” decât unul clasificat mai slab ci cel ce îl utilizează va consuma mai puÈ›ină energie pentru a-l încălzi.

PotenÈ›ialul cumpărător sau chiriaÈ™ va avea, cu ajutorul certificatului de performanță energetică un tablou al cheltuielilor de întreÈ›inere (energie termică, apă caldă È™i curent electric) pe care va trebui să le facă pentru a aduce imobilul la parametrii doriÈ›i.

​

Cum se obține certificatul energetic?

​

Certificatul de performanță energetică se eliberează doar de către auditori energetici pentru clădiri, atestaÈ›i tehnico profesional in condiÈ›iile legii. Lista auditorilor energetici este afiÈ™ată pe site-ul MDRAP È™i poate fi consultată de dumneavoastră

Pentru a obÈ›ine certificatul energetic de care aveÈ›i nevoie trebuie să mă contactaÈ›i utilizând datele de contact. Pentru întocmirea Certificatului Energetic este necesară o vizită la clădirea care urmează a fi certificată. Acesta durează aproximativ 15-30 minute pentru completarea formului cu informaÈ›ii despre clădire/apartament (in funcÈ›ie de măsurătorile necesare).

 

Care sunt documentele È™i informaÈ›iile necesare pentru obÈ›inerea unui certificat energetic?

 

A)  Documente È™i informaÈ›ii necesare pentru apartament:

 

1. Copie după BI sau CI proprietar(i) 

2. Copie act de proprietate imobil (nu este obligatoriu)

3. Extras de carte funciară  

4.  Planul apartamentului (releveu din dosarul de cadastru sau cartea tehnică a construcÈ›iei)

5. InformaÈ›ii referitoare la imobil È™i instalaÈ›iile aferente:

​

- adresa È™i an construire imobil ;

- numar niveluri clădire È™i etajul la care se situează imobilul dvs.;

- orientarea cardinală a imobilului;

- izolaÈ›ia termică a pereÈ›ilor exteriori, terasei, pardoselii peste subsol/sol;

- tipul È™i performanÈ›a termică a tamplăriei exterioare (termopan, tamplărie dublă de lemn, tamplărie lemn cuplată, etc);   

- tipul sursei de alimentare cu caldura (termoficare, centrala proprie, alt tip de incalzire) cat È™i combustibilul utilizat;

- tipul elementelor de incălzire (tipul caloriferelor) È™i numărul acestora;

- modul de decontare a energiei termice consumate (pauÈ™al, repartitoare cost, etc);      

- tipul instalaÈ›iei de ventilare È™i climatizare dacă există;

- tipul sistemului de iluminat existent în imobil.

​

B)  Documente È™i informaÈ›ii necesare pentru clădire:

​

- Plan de situație cu indicarea punctelor cardinale.
- Proiect de arhitectur
ă complet – planuri, secÈ›iuni, faÈ›ade (detalii ale straturilor care compun anvelopa clădirii, cu indicarea materialelor folosite È™i a grosimii lor). 

- Proiecte de instalaÈ›ii - planuri È™i descrieri ale instalaÈ›iilor de incalzire, racire, sanitare (apă caldă È™i rece, canalizare), gaze, electrice 
- Fișele tehnice pentru tampl
ărie de la producător (dacă există)
- In cazul cl
ădirilor existente consumurile lunare pe ultimul an pentru: energie electrică, gaz, apă rece È™i caldă (dacă există).

 

 Dacă nu aveÈ›i toate documentele necesare vom face măsurători pentru intocmirea releveului clădirii. Datele necesare pentru intocmirea certificatului energetic sunt preluate de către auditor in urma vizitei efectuate de acesta la clădirea certificată.

​

Cât este valabil certificatul energetic pentru apartament sau casă?

​

Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data emiterii acestuia, indiferent dacă locuinÈ›a va fi vânduta altui proprietar.

​

​

​

bottom of page